Verslag Jongerenavond Politie

Vrijdagavond 12 februari was de aula van Het Perron in Veenendaal het decor van een SGP-jongerenavond. De effectiviteit van de sterke arm was het onderwerp. De inleiding kwam van de hand van Frans Hazeleger. Hij presenteerde de uitkomsten van het onderzoek van de commissie binnenland. Dit is een inhoudelijke commissie die onderzoek gedaan heeft naar het wel en wee van de politie. Na gesprekken met verschillende organen o.a. het hoofdkantoor en een werkgroep van bezorgde agenten trokken ze hun conclusies. De bezorgde agenten doen hun naam eer aan: ‘’Als je een Pool aanhoudt ben je een hele dag kwijt.’’ De belangrijkste adviezen van de commissie waren: Verminder de bureaucratie en kijk kritisch naar de zorgtaak van de politie. Deze dingen kosten tijd die niet meer gebruikt kan worden voor het boeven vangen.

Na deze inleiding kwam de eerste spreker met zijn verhaal op de proppen. Burgemeester Hans van der Pas uit Rhenen is bepaald geen zwartkijker. Vol trots presenteerde bij de cijfers van zijn gemeente. Het aantal misdrijven en inbraken is fors gedaald in de afgelopen zeven jaar. Ook de reorganisatie van de politie beoordeelde bij positief. Er is natuurlijk nog bureaucratie, maar die kan niet in de schaduw staan met de papierenrompslomp uit vroeger tijden. Hiermee wilde de burgervader niet alle critici de mond snoeren. Met name lokaal was hij in zijn nopjes. Dat wil niet zeggen dat landelijk ook alles goed voor elkaar is. Dit bredere perspectief werd uitgewerkt door een insider. Pieter Beljon is politiek adviseur bij de politieacademie. Hij is geen vreemde in den Haag. Aan zelfkritiek ontbreekt het niet. De problemen en uitdagingen werden een voor een aan de orde gesteld. Een kleine selectie: radicalisering, vluchtelingen, de rigoureuze reorganisatie en de onafhankelijkheid van de politieschool en de korpsen. Als dat niet goed geregeld is kan de academie wel naar zijn geld fluiten.

Na de pauze werden de opmerkelijke verschillen tussen de lezingen eruit gelicht. Die bleken niet moeilijk om te verklaren. We hebben te maken met meerdere werkelijkheden. De politiek probeert zo goed mogelijk de burgers gerust te stellen. De organisatie telt 49.000 agenten. In de praktijk zijn er echter maar 15.000 ‘’getraind in schieten, schoppen, en slaan’’, aldus Pieter Beljon. In de media schijnt niet altijd de zon. Toch geeft ook de krant niet altijd de juiste voorstelling van zaken. Toen bleek dat er iets meer auto gekraakt waren in 2014 kopte de lokale krant: Panda’s zorgen voor meer auto-inbraken’’ Zonder verder onderzoek werd de link met de komst van de panda’s uit China gelegd.

Van der Pas blijft met beide benen op de grond: ‘’Ik gebruik de werkelijkheid van alledag.’’ Hij benadrukte dat het voor iedereen belangrijk is om betrokken te blijven bij de samenleving. Het is funest om alleen het snelle nieuws te lezen. Achtergrondartikelen geven vaak een beter beeld. Ook de samenwerking tussen de verschillende partijen is cruciaal. Niet alles kan zomaar doorgeschoven worden naar de politie. Iedereen in de samenleving kan zich inzetten voor veiligheid. Echt samen leven is dus belangrijk, net als vertrouwen op God en op elkaar.

Geschreven door Arco de Baat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *