Verslag ‘Boer zoekt politicus’

Woensdag 1 maart organiseerden de SGP-jongeren van Barneveld, Ede en Vallei & Rijn een avond met als thema: ‘Boer zoekt politicus’.

Allereerst kwam Elbert Wijnne, bedrijfsleider bij kalverhouderij Beekzicht, aan het woord. Hij pleitte voor duidelijkheid voor de boer. Vervolgens sprak wethouder Aart de Kruijf (SGP) van Barneveld, onder andere over de luchtkwaliteit en het belang van boeren. Ook maakte hij zich zorgen over de gevolgen van de ontwikkelingen in de landbouw: drie op de vijf boerenbedrijven hebben geen opvolger en 40% van de boerenbedrijven dreigt te sluiten. Daarna hield Elbert Dijkgraaf een korte speech. Duidelijk is dat er een minister moet komen voor de landbouw. In Ethiopië zijn er twee ministers en twee staatssecretarissen voor de landbouw, want zij weten wat honger is! Terwijl in Nederland, waar 20% van de export afkomstig is van de landbouw, maar één staatssecretaris is! Verder is duurzaamheid erg belangrijk. Het is onze taak om rentmeester te zijn, maar een rentmeester gaat goed om met het milieu én met het geld! Er is dus een verdienmodel nodig waarin ruimte genoeg is om een eerlijke boterham te verdienen én om te investeren in duurzaamheid.

Tenslotte werden er drie stellingen naar voren gebracht waar Aart de Kruijf en Elbert Dijkgraaf op reageerden, onder andere over regelgeving en de Europese Unie. Tussendoor en aan het einde van de avond was er voor de aanwezigen ruimte om vragen te stellen aan Elbert Dijkgraaf en Aart de Kruijf.

We mogen terugkijken op een geslaagde avond, met een mooie opkomst van ongeveer 220 bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *