Dood op recept

“Ik heb mijn euthanasieverklaring al getekend. Want als ik net zoals die vrouw met kanker zou moeten leven…”, zo hoorde ik onlangs een vrouw over voltooid leven praten.

Deze woorden raakte me wel. Een relatief jonge vrouw halverwege de vijftig praat zo over haar levenseinde? Volgens nabestaanden van euthanasiepatiënten sterf je een pijnloze dood. Het is misschien wel waar dat je geen lichamelijk pijn voelt als je sterft. Maar geestelijk wordt je gesloopt tijdens het euthanasieproces. Vanaf het aanvragen van euthanasie bij de huisarts tot de uitvoering van de euthanasie is een langdurig proces van ongeveer twee jaar. In die twee jaar worden patiënten vaak depressief, krijgen wanhoop, worden onzeker en ga zo maar door.

Als ik kijk naar wat de Bijbel zegt over euthanasie, dan lees ik in de Bijbel met Uitleg bij Genesis 9 vers 5: ‘God beschermt het menselijke leven. Van alle moord of doodslag moet verantwoording worden afgelegd. Aan God komt alle wraak toe’. We mogen onszelf dus niks aandoen en ook niet met opzet in gevaar brengen. Hier valt ook euthanasie onder. Er staat dus in de Bijbel heel duidelijk, dat wie iemand vermoordt (ook met een spuit) zal worden gestraft door God. In Romeinen 13 staat duidelijk wat er van de overheid verwacht wordt en daarom moet de overheid het zwaard als symbool van gezag en straf, niet onbenut laten. De overheid doet er verstandig aan om euthanasie te weigeren en straffen.

Laten we dus met z’n alle de euthanasiewet tegengaan. Ook moet er meer hulp komen voor mensen zoals de vrouw waarmee ik begon. En wij zijn er om daarvoor te zorgen! Mensen die euthanasie willen en moeite hebben zelf te zeggen wat ze willen, hebben meer aandacht nodig. Het leven is een kostbaar geschenk van God, waar de mensen af moeten blijven.

Wil je na het lezen van deze column meer over euthanasie en ‘Voltooid leven’ weten? Kom dan D.V. 23 november naar Rhenen! Op deze debatavond zullen diverse sprekers ingaan op de euthanasie en ‘Voltooid leven’.

Tot dan!

Zie ook:

Debatavond ‘Voltooid leven’

SGP en SGPJ organiseren avond over voltooid leven

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *