Bestaat er één waarheid?

De afgelopen periode kreeg ik vaak de vraag of ik zou kunnen bepalen voor anderen of hij iets al dan niet mag doen. Vaak ging het dan om ethische kwesties zoals abortus of de zondagsrust. In deze column wil ik op twee manieren ingaan op deze vraag. De eerste stelling luidt: overal zijn regels voor. Mijn tweede stelling is: er is maar één Waarheid.

Het beste voor Nederland

Elke partij zoekt het beste voor Nederland. De SGP verschilt daarin niet van andere partijen. En natuurlijk gaat dit gepaard met regels. GroenLinks wil strenge regels voor het milieu en de Partij voor de Dieren wil dat bijvoorbeeld voor het welzijn van dieren. En zo zou ik voor elke partij wel iets kunnen noemen.

Waarom doet een partij dat? Omdat zij denkt dat deze regels Nederland beter maken. Het is dus helemaal niet gek dat de SGP zondagsrust wil voor iedereen. Het is helemaal niet vreemd dat de SGP abortus wil verbieden!

Als SGP’ers denken we dat wat wij willen het beste is voor Nederland. Daar strijden we dan ook voor. We doen dat niet om mensen te plagen of dwars te zitten. Overigens onderbouwen wij in de meeste gevallen niet alleen met Bijbelse, maar ook met andere argumenten.

Er is maar één waarheid

Dit klinkt misschien heel radicaal maar dat is het niet. Het is namelijk heel logisch te beredeneren. Er is een absolute waarheid. Iemand die denkt dat de waarheid voor iedereen anders is, ontkracht dit met zijn eigen argument. Want in dat geval ziet hij dat als waarheid.

Met deze conclusie kunnen we het debat ingaan. Wat is nu goed? Wel of geen zondagsrust, wel of geen abortus?

Er is maar één Waarheid. Ik hoop dat de lezer op zoek gaat naar deze Waarheid. Wanneer je het lastig vindt of alle dingen graag logisch wilt beredeneren, dan kan ik je het boek Not enough faith to be an athiest aanraden. Dit boek geeft op basis van feiten weer waarom de Bijbel waar is. Het is zeker een aanrader wanneer je daarover twijfelt.

Conclusie: het is logisch dat je voor een ander wilt bepalen of iets wel of niet mag. Je denkt namelijk dat jouw waarheid het beste voor een ander is. Daarnaast is het logisch dat je hiervoor regels wilt gebruiken, want elke politieke partij doet dit om haar doelen te bereiken.