Een perverse prikkel

Opeens waren ze er. Baby-blauwe, kartonnen borden met witte blokletters. Ze grepen gelijk je aandacht. Je kon er bijna niet omheen. Op de borden stond ‘Durf jij vreemd te gaan?’ In kleinere letters eronder stond: ‘technisch gesproken’. In sommige plaatsen in de regio FoodValley waren de borden ook uitgerust met een foto van een persoon die je verbaasd of opgewonden aankeek. Het wekte aversie op, onder meer bij Bart van der Tang, die de reclame-uiting omschreef als “smakeloze en suggestieve borden die de openbare ruimte in onze regio vervuilen”. En gelijk heeft hij.

De SGP heeft in het verleden al eerder actiegevoerd tegen vreemdgaan, onder andere met billboards langs de snelweg. Ook heeft de SGP geprobeerd uitingen van overspel-website Second Love tegen te gaan. De huidige borden van Knooppunt Techniek hebben gelukkig wel een ander doel, namelijk het werven van technisch personeel. Toch is het erg kwalijk dat men hier een perverse prikkel gebruikt om mensen over de streep te trekken en te stimuleren. Het klinkt als een uitnodiging om te zondigen tegen het zevende gebod, ‘Gij zult niet echtbreken’.

Het dubbele van deze uitingen is wel dat het doel van de actie goed is. Knooppunt Techniek zegt: “Wij stimuleren het kiezen voor uitdagende en innovatieve techniek, leren voor en in de technische sector en het (blijven) werken in de techniek.” Techniek is erg nuttig, dankzij de techniek hebben we schoon water, leven we in warme huizen en hebben we iedere dag genoeg te eten.

Praktisch denkende mensen hebben we hard nodig want zij voegen veel toe aan onze economie. Volgens onderzoek blijkt dat bij iedere mbo-student die een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaalt, de opbrengst zeker drie keer zo hoog is als de investering (Reformatorisch Dagblad van 23 augustus).

Het is goed om uit te blijven leggen waarom zo’n slogan niet kan. Dat het huwelijk door God is gegeven voor één man en één vrouw. Laten we vooral in gesprek blijven met mensen die niet snappen wat er nou zo erg is aan deze borden en tegelijkertijd actief nieuwe mensen zoeken voor de technische sector.